- ۱۵ اسفند ۱۴۰۰
طبق تحقیقات انجام شده مقایسه دو رژیم غذایی گیاهخواری با رژیم مدیترانهای نشان میدهد که رعایت دورهای رژیم گیاهخواری برای کاهش وزن بهتر است.
البته باید توجه داشت رژیم مبتنی بر گیاهخواری منجر به کمبود برخی مواد لازم و ضروری برای بدن می شود که باید از روشهای دیگر مانند مکملها تامین شوند.
تحقیقات پژوهشگران نشان می دهد رژیم غذایی کم چرب مبتنی بر گیاهخواری میتواند بیشتر از رژیم مدیترانهای باعث بهبود ترکیب بدن، کاهش وزن، کاهش سطح قند خون و کاهش سطح کلسترول شود.
در این تحقیق، دو گروه از بزرگسالان دارای اضافه وزن به مدت ۱۶ هفته تحت رژیم غذایی کم چرب وگان یا رژیم مدیترانه ای قرار گرفتند.
گفتنی است رژیم گیاهخواری کم چرب کاملاً عاری از محصولات حیوانی بوده و شامل غلات کامل، میوه ها، سبزیجات و حبوبات است.
همچنین پژوهشگران ویتامین B12 را که در هیچ محصول گیاهی وجود ندارد با دوز ۵۰۰ میکروگرم در روز در طول کل دوره مطالعه دریافت کردند.
محتوای انرژی رژیم غذایی وگان از پروتئین (۱۵درصد)، کربوهیدرات (۷۵ درصد) و چربی (۱۰ درصد) بود.
برنامه رژیم غذایی مدیترانه ای مورد استفاده در این تحقیق شامل لبنیات کم چرب، حبوبات، آجیل یا دانه ها، میوه ها و سبزیجات، روغن زیتون فوق بکر، تخم مرغ، ماهی و غلات کامل بود، اما از چربی های اشباع شده و گوشت قرمز اجتناب شده یا به یک وعده در هفته محدود می شد.
بر اساس این تحقیق همه شرکت کنندگان به تمرینات روتین خود ادامه داده و نیازی به تغییر داروهای معمولی خود در صورت عدم اعلام پزشکشان نداشتند.
همچنین در این تحقیق مشخص شد رژیم مدیترانه ای هیچ تغییری در وزن ایجاد نمیکند اما زمانی که شرکت کنندگان رژیم گیاهخواری را دنبال کردند، ۶ کیلوگرم از دست دادند.
علاوه بر این، رژیم غذایی کم چرب وگان باعث کاهش بیشتر توده چربی به میزان 3.4 کیلوگرم شد.
در این تحقیقات پژوهشگران همچنینی دریافتند رژیم گیاهخواری کم چرب همچنین باعث کاهش ۳۱۵ سانتی متر مکعبی در چربی احشایی شده است.
سطح کلسترول بد و خوب افرادی که این رژیم را داشتند به ترتیب 15.3 میلی گرم در دسی لیتر و 18.7 میلی گرم در دسی لیتر کاهش داشت و این در صورتی است که رژیم غذایی مدیترانه ای هیچ تغییری در سطح کلسترول ایجاد نکرد.
هر دو رژیم باعث کاهش فشار خون افراد شرکت کننده شد و در این شرایط رژیم مدیترانه ای موثرتر از رژیم گیاهخواری بود.
به گفته دکتر هانا کاهلووا (Hana Kahleova):
مطالعات قبلی نشان داده است که رژیم های وگان و مدیترانهای، عوامل خطر متابولیک قلبی و وزن بدن را بهبود میبخشند اما تا کنون، اثربخشی نسبی آن ها در یک کارآزمایی تصادفی مقایسه نشده است.
محققان پیشنهاد می کنند که کاهش وزن ناشی از رژیم گیاهخواری به فیبر بیشتر، کالری و دریافت چربی کمتر مربوط می شود.
به گفته دکتر نیل بارنارد (Neal Barnard):
در حالی که بسیاری از مردم رژیم مدیترانهای را یکی از بهترین راه های کاهش وزن می دانند، اما وقتی آن را مورد آزمایش قرار دادیم، مشخص شد رژیم گیاهی کم چرب عملکرد بسیار بهتری دارد.
به نظر می رسد مشکل در گنجاندن محصولات لبنی، ماهی های چرب و روغن ها باشد.
مشروح کامل این پژوهش و تحقیق در مجله تخصصی Journal of the American College of Nutrition منتشر شده است که میتوانید آن را مطالعه بفرمایید.
دیدگاه شما