کروم (Cr) یکی از عناصر کمیاب است که عملکرد انسولین را تقویت می کند و در نتیجه تاثیر قابل توجهی بر متابولیسم کربوهیدرات‌ها، پروتئین و چربی‌ها دارد. هرچند مکانیسم دقیق این فعالیت‌ها ناشناخته مانده اما باعث شده توجهات زیادی به سمت این ماده معدنی معطوف شود. در واقع، شواهد علمی مبنی بر اینکه آیا این مکمل می تواند تأثیر مفیدی بر کنترل سطح گلوکز خون، کاهش وزن یا دیابت و سایر شرایط داشته باشد، مختلف است.

کنترل قند خون

در دیابت نوع 2، پانکراس به اندازه کافی انسولین تولید نمی کند و کنترل سطح گلوکز کافی دشوار می شود. دیابت نوع 2 زمانی شروع می شود که بافت ها و سلول های ماهیچه ای شروع به مقاومت در برابر انسولین می کنند. محققان بررسی کرده اند که چگونه مکمل کروم می تواند بر افراد مبتلا به دیابت نوع 2 تأثیر بگذارد.

به نظر نمی رسد کروم تأثیر عمده ای بر متابولیسم لیپیدها یا گلوکز در افراد غیر دیابتی داشته باشد. بنابراین دانشمندان باید در مورد چگونگی تأثیر کروم بر افراد غیر دیابتی مطالعات دقیق تری را انجام دهند. همچنین اگرچه کروم به طور قابل توجهی افزایش قند خون را در بیماران دیابتی بهبود می بخشد، تحقیقات بیشتری در این زمینه نیز مورد نیاز است.

گیرنده انسولین کیناز

کروم باعث بهبود فعالیت کیناز گیرنده β انسولین می شود و به افزایش جذب گلوکز کمک می کند. با این حال، دانشمندان مکانیسم درگیر در این فرآیند را تایید نکرده اند.

در تلاش برای روشن شدن این موضوع، محققان دریافته‌اند که پیش تیمار سلول‌های گیرنده انسولین تخمدان همستر چینی با کروم، فسفوریلاسیون تیروزین گیرنده انسولین را تشدید می‌کند. برای این منظور، محققان از سلول های تیمار شده با کروم برای تهیه غشاهای پلاسمایی خالص استفاده کردند. مشخص شد که این غشاها سطوح بیشتری از فعالیت کیناز وابسته به انسولین را در مقایسه با گروه شاهد حفظ می‌کنند.

در مجموع، نتایج این مطالعه نشان داد که کروم سلولی با گسترش فعالیت گیرنده کیناز انسولین، سیگنال دهی انسولین را افزایش می دهد. علاوه بر این، یک رویکرد ترکیبی که هم داروها و هم توصیه‌های تغذیه‌ای خاص را در بر می‌گیرد، می‌تواند به طور بالقوه مقاومت به انسولین را که یک شاخص دیابت نوع 2 است، برطرف کند.

کنترل وزن

یکی دیگر از زمینه های تحقیقاتی بر روی کروم، بر تاثیر این عنصر برای کنترل متابولیسم لیپید و سطوح گلوکز متمرکز شده است. فرض بر این است که با کنترل این مواد،برای بهینه سازی توزیع چربی بدن و مقدار توده بدون چربی، وزن بیمار را نیز کنترل کرد. ترکیب کروم پیکولینات اغلب به عنوان یک مکمل غذایی استفاده می شود.

افزایش عضلانی

در یک کارآزمایی دوسوکور، مکمل‌های کپسولی کروم کپسوله شده و دارونما توسط مردان جوانی که برای بهبود قدرت خود به مدت دو ماه تحت یک برنامه ورزشی مدیریت شده قرار گرفتند، مصرف شد. کسانی که مکمل مصرف کردند در مقایسه با افرادی که دارونما دریافت کردند، هیچ مزیتی برای رشد عضله یا قدرت و کاهش چربی وجود نداشت. بنابراین محققان به این نتیجه رسیدند که کروم ترکیبات بدن را بهبود نمی بخشد و تنها افرادی با سطوح پایین کروم ممکن است از این مکمل‌ها سود ببرند.

فشار خون

در تحقیقی موش‌های مبتلا به فشار خون که کروم نیکوتینات از طریق گاواژ خوراکی دریافت کرده‌اند، کاهش سطح فشار خون گزارش شد. در گام بعد برای تعیین اینکه آیا ترکیبات کروم اضافی بر فشار خون در موش‌های دارای فشار خون بالا تأثیر می‌گذارد،تحقیقات را گسترش دادند. علاوه بر این، محققان همچنین می خواستند تعیین کنند که آیا کروم دارای فعالیت آنتی اکسیدانی است یا خیر.

برای این منظور، به یک گروه کنترل از موش‌های دارای فشار خون بالا رژیم غذایی کم کروم داده شد، در حالی که پنج دسته دیگر از موش‌ها همان رژیم غذایی را مصرف کردند، اما با 5ppm ترکیبات کروم اضافی که شامل نیکوتینات، پیکولینات، استات، کلرید و اسید نیکوتینیک (گلیسین، سیستئین، گلوتامیک اسید) بود. سپس موش‌ها آبی نوشیدند که حاوی 5 و 10 درصد ساکارز بود. بر اساس نتایج خود، دانشمندان به این نتیجه رسیدند که کروم علاوه بر تایید خواص آنتی اکسیدانی، می تواند به بهینه سازی فشار خون ناشی از ساکارز کمک کند.

نکروز لوله ای حاد

دانشمندان مکمل کروم را با مرگ سلول های اپیتلیال لوله ای که لوله های کلیوی موجود در کلیه ها را تشکیل می دهند مرتبط دانسته اند. در گزارشی، یک بیمار مرد 24 ساله سالم که در طول جلسات ورزشی، یک مکمل غذایی کروم را به مدت دو هفته مصرف کرده بود، با آسیب حاد کلیه مراجعه کرد. مطالعات تصویربرداری بعدی فقط سلامت یک کلیه را نشان داد، در حالی که بیوپسی بعدی وجود نکروز حاد توبولار را تایید کرد. در این بیمار، نارسایی کلیوی ایجاد شد که متعاقباً باعث شد بیمار علاوه بر درمان های دیگر به همودیالیز نیز نیاز داشته باشد. در نهایت، بیمار بهبود یافت و عملکرد طبیعی کلیه را حفظ کرد.

اجزای اصلی مکملی که بیمار قبلا مصرف کرده بود، کروم پیکولینات، سیدا کوردیفولیا، سینفرین و گوارانا بود. یک ارزیابی عینی توسط محققان نشان داد که بین مصرف مکمل و نارسایی کلیه ارتباط وجود دارد.

5/5 - (1 امتیاز)
دیدگاه شما
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها